top of page

Ev Alırken Dikkat Etmemiz Gereken Ayrıntılar

Güncelleme tarihi: 15 May 2021

Tüm hayatımız boyunca, geçmişten gelen kültürümüzünde etkisiyle, halk arasındaki tabiri ile başımızı sokacağımız bir evimizin olmasını isteriz ve bu hedefe ulaşmak için çalışır çabalarız. Şartlarımızı hazırlayıp bir ev satın alma kararı verdiğimizde tabi ki çoğumuzun karşılaştığı sorun daha önce böyle bir tecrübeye sahip olmamamızdır. Her ne kadar dışardan kolay gibi gözüksede bir gayrimenkul sahibi olmak karmaşık ve zorlu süreçtir. Bu yazımızda ev satın alma sürecinde size rehber olabilecek konuları işledik.


Birinci olarak bütçenizi tam olarak belirlemelisiniz. Çünkü her işte olduğu gibi bu konuda da bütçenizi belirleyip sınırlarını çizerseniz ilerde karşınıza çıkabilecek seçeneklerde vakit kaybı yaşamamış olursunuz. Ne kadar nakitiniz olduğunu ve eğer kullanacaksanız ne kadar kredi çekeceğinizi netleştirmelisiniz. Yapılacak tapu masrafı, tadilat masrafı, yeni eşya alımı, taşınma masrafı ve eğer varsa gayrimenkul danışmanı hizmet bedeli gibi bedellere bütçenizde yer ayırmalısınız. Tapu devir masrafı normal şartlarda %2 alıcıdan ve satıcıdan olamak üzere tapudaki emlak beyan değerinin %4`ü artı döner sermayedir.


Sırada ki işimiz bütçemize uygun ve oturmak istediğimiz lokasyon seçeneklerini sorgulamamız. Bu aşamada komşuluk, okullar, hastane gibi devlet kurumlarına yakınlık, alışveriş olanakları, sosyal donatılar, demografik yapı ve ulaşım olanakları gibi çok önemli konular var. Ama son zamanlarda ciddiyetini daha fazla gösteren deprem gerçeğimiz önemini iyice artırdı. Bölgenin deprem riskini kontrol etmemiz artık çok önemli.


Lokasyonumuzu belirledikten sonra, kendimize uygun evleri listelemeye başlayabiliriz. Listeleme yaparken kıyaslamamızı binanın yaşı, evin kaçıncı katta olduğu, evin iç durumu, tadilata ihtiyacı olup olmadığı, cephe durumu, iskan durumu gibi konuları göz önüne alarak bir listeleme yapmalıyız. Eğer listemizde proje durumunda olan seçeneklerimiz varsa firmayı detaylıca incelemeliyiz. Yapının bitme tarihini, ne şekilde teslim edileceğini, kaba olarak mı tam tefrişatlı mı teslim edileceğini sözleşmeyle sabitlememiz gerekir. Firmanın daha önce yaptığı inşaatlar bize iyi birer referans olacaktır. Evin iskan durumunu ilgili belediyelerden, üzerinde haciz veya ipotek olduğunu da tapu kadastro ve e-devlet üzerinden öğrenebiliriz.


Eğer eve kredi kullanacaksak bankalarla görüşerek en uygun oranları tespit edebiliriz. Bankaların kredi kartı alımı ve sigorta yaptırma şartıyla daha uygun kampanyaları olabiliyor. Bunları da ayrıca sorgulamalıyız. Kredi kullanma durumumuzda tapuda ve bankada ekstradan işlemlerimiz olacak. Tapuya bankanın ipotek koyma durumu ve satıcının hesabına paranın geçmesi gibi. Bu aşamalar dijitalleşmeyle artık çok daha kolay olmaktadır.


Evimizi seçme sürecinde mutlaka görerek seçmeliyiz. Görmediğimiz ve içine girmediğimiz bir evi almak çok riskli olacaktır.


Beğendiğimiz ve kendimize uygun gördüğümüz evin sahibiyle pazarlık ettikten sonra sorun yaşamamak için kapora ödemesi gibi parasal işlemleri açıklamaları tam yaparak mutlaka mülk sahibinin veya yetkili aracı kurumun hesabına yatırmalıyız. Dolandırıcılık olaylarına ekstra dikkat etmeliyiz. Pazarlık aşamasında tapu devir masraflarınıda kimin ödeyeceğini netleştirmeliyiz.


Tapu devir süreci de dijitalleşme ile birlikte artık çok kolaylaştı. Satıcı alıcının bilgilerini e-devlet üzerinden girerek randevu oluşturuyor. Bu süreçte tapu kurumu bir sorun olması durumunda size dönüş yapacaktır. E-devlet üzerinden tapu kurumuna başvurabilmek için ilgili belediyeden emlak rayiç bedelini almamız gerekmektedir. Bu süreçte emlak beyan değerini doğru bir şekilde yazmamız gerekiyor. Ülkemizde bu konu hala netleşmediği için dikkat etmemiz gerekmektedir. Tapu kurumu devir işlemi için başvurulara genelde aynı gün randevu vermektedir. Randevuya tapu kurumunun belirttiği harç ve döner sermayeyi yetkili bankalara yatırdıktan sonra gidebiliriz. Tapu devir sürecinde tapu memuru imza öncesi aldığımız konutun özelliklerini ve üzerinde şerh, ipotek olup olmadığını söylemektedir. Bu süreci dikkatli atlatmamız gerekmektedir. Atılan imzanın geri dönüşü zor olabilir.


Atılan imzalardan sonra tapu memuru hazırladığı tapu senedini teslim etmektedir. Artık hedefimizde ki konuta ulaşmış bulunmaktayız.


Tüm bu süreçlerde herhangi bir sorunla karşılaşmadan hedeflerinize ulaşmak için bölgesinde uzman, kurumsal, profesyonel bir Gayrimenkul Danışmanı ile çalışmanızın size çok faydası olacaktır.


Herhangi bir sorun yaşamamak adına bize her süreçte ücretsiz danışabilirsiniz.


Erhan ADSOY

Gayrimenkul Danışmanı

75 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page