top of page

Çanakkale` de Gayrimenkul Piyasası ve Fiyat Değişiklikleri

Güncelleme tarihi: 17 Oca 2021

Egenin incisi, hem havasıyla hem de doğasıyla, ama bundan daha da önemlisi tarihi Çanakkale savaşlarıyla gönlümüzde çok önemli yeri olan Çanakkale ve çevresinin gayrimenkul özelinde gerçek piyasa verilerinden yola çıkarak fiyatları ve değişikliklerini inceleyeceğiz.


Çanakkale yıllardan beri hem en yaşanabilir şehirler sıralamasında listenin yukarılarında yer almasından dolayı, hem adalar ve deniz kenarında ki turistik bölgelerinden dolayı, hem de son zamanlar da boğaz köprüsü gibi aldığı devasa devlet yatırımlarından dolayı kendisini göstermeye başlamıştır. Özellikle Bozcaada ve Gökçeada gibi bölgelerinin doğal güzellikleri ve Istanbul, Bursa gibi büyükşehirlere yakınlığı sebebiyle göç ve yatırım almaya başlamıştır. 2019 yılının son zamanlarında ortaya çıkan ve 2020 Mart aylarında ülkemizede yayılan pandemiden dolayı hem sakin hem de doğal yaşamı arzulayanların ilk tercih yeri olmuştur. Kazdağlarının yamaçlarında ki köylerden arsa alıp küçük müstakil ev yaptıranların sayısı gittikçe artmaktadır.


Çanakkale` de nüfus yoğunluğuna bakacak olursak 540 binli rakamları aşan bir nüfusla karşılaşmaktayız. Kadın ve erkek nüfuslarının birbirine yakın olan şehrin en yaşanabilir şehirler arasında, en yukarılarda yer alması nüfusun artmasında önemli bir etken olmuştur.

Çanakkale` de konut fiyatlarına bakacak olursak ortalama m2 birim fiyatlarının 1,788 TL` den 12,650 TL` ye kadar ulaştığını görmekteyiz.

Konut fiyatlarının yıllara göre değişimlerine bakacak olursak, 2014 yılında ortalama m2 birim fiyatı 1000 TL den, 2020 yılında 3000 TL` lere ulaştığını görmekteyiz.

Asıl değer kazancının yaklaşık son 4 yılda, hacimli devlet yatırımlarının ve ulaşım olanaklarının artmasıyla daha fazla oranda arttığını görmekteyiz. Aşağıdaki tabloya bakacak olursak 4 yıllık değer artışının %51,91` e ulaştığını görmekteyiz. Toplam getirinin ise % 76,90 olmuştur.

Çanakkale` nin konut stoğunun son durumuna da aşağıdaki tablodan bakacağız. Yıllık ortalamalar şeklinde incelediğimiz verilere göre ortalama m2 birim fiyatını 2,731 TL olarak, ortalama brüt alanı 110 m2, ortalama 110 m2 bir dairenin fiyatını 300,410 TL olarak görmekteyiz. Ortalama pazarlama süresinin 65 gün ile gayet iyi bir süre olduğunu görmekteyiz. Önceki dönemle kıyaslandığında % 29 konut stoğu azalışıyla karşılaşmaktayız. Çanakkale konut üretimi yatırımı açısından da gayet cazip bir piyasaya sahiptir.

Çanakkale` de son bir yıl içersinde konut fiyatları %29,65 artmıştır. Ortalama konut geri dönüş süresi 21 yıl seviyelerindedir. Aşağıdaki tabloda ayrıntılı bir şekilde görüleceği üzere en fazla değer kazanan ilçeler sırasıyla Gökçeada, Bozcaada, Merkez, Lapseki, Ayvacık olmuştur. En hızlı geri dönüşü sağlayan ilçeler sırasıyla Yenice, Eceabat, Gelibolu, Çan, Lapseki olmuştur.

Yukarıda ki yıllık değişim ortalamalarına baktığımızda %51,30`la Gökçeada zirvede yer almaktadır. Yeni yapılacak boğaz köprüsünün ayaklarının basacağı Lapseki ilçesinin yıllık ortalama artış değerinin % 28,40, Gelibolu` nun ise % 17,20` ye ulaştığını görmekteyiz.


Bu gerçek piyasa verilerine bakarak Çanakkale` nin son yıllarda konut yatırımcısına ciddi anlamda kazandırdığını görmekteyiz. Bu veriler son zamanlarda ki Çanakkale` ye olan yatırım talebininde artmasının sebebini göstermektedir. Çanakkale` nin konut yatırımının yanı sıra konut fiyatlarına direkt bağlı olan arsa yatırımında da yatırımcısına kazandırdığını görmekteyiz. Bu konuyu başka bir yazımızda daha ayrıntılı inceleyeceğiz. Bu verilerden yola çıkarak Çanakkale` nin ilerleyen yıllarda yatırımcısına kazandıracağını söylemek çok doğru bir tespit olacaktır.


Veriler Endeksa` dan alınmış olup gerçek piyasa fiyatlarıdır.


Yazımızla ilgili sormak istediğiniz herhangi bir konuyu bize ücretsiz danışabilirsiniz.


Erhan ADSOY


 
 
 

Comentários


bottom of page